Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
[...] prawda? Ale jaka jest odpowiednia ilość białek i węglowodanów? Zalecam jeden gram białka na funt masy ciała (~2,2 g białka na kg masy ciała- red.). Źródła białka obejmują pierś z kurczaka, pierś z indyka, ryby, chude mięso, niskotłuszczowy twarożek i koktajle białkowe. Jeśli chodzi o węglowodany, zalecam spożywanie nie więcej niż półtora grama [...]
[...] na hemowe (pochodzenia zwierzęcego) - jego wchłanialność to około 20% oraz niehemowe (pochodzenia roślinnego), którego wchłanialność wynosi około 1-5%. Dla przykładu podam - pierś z kurczaka, która ma tylko 0,4 mg żelaza na 100 g (wychodzi na to, że to około 0,08 mg żelaza, które się wchłonie), wątróbka już więcej, bo 18,7 mg na 100 g (jest to [...]
[...] zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany, wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi, u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka, bez skóry) i warzywa (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy [...]
[...] muszę zdefiniować pojęcie białka o wolnej kinetyce. Pojęcie nie jest nowe dla każdego pasjonata sportów siłowych, ale co ono tak naprawdę oznacza? Gdy wyobrazimy sobie pierś z kurczaka, którą mamy za chwilę spożyć, musimy mieć przed oczami jego „zbitą strukturę”. Możemy porównać to w pewien sposób do muru. Gdy chcemy rozebrać mur, a tak [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] pamiętaj o urozmaiceniu Ustalając sobie schemat posiłków, pamiętaj, żeby jeść różne rzeczy. Jeśli kolejnego dnia jesz ryż, to innego zrób kaszę. Jeśli jednego dnia jesz pierś z kurczaka, to innego zjedz udka albo schab. Dzięki temu nie tylko dostarczysz organizmowi więcej witamin i minerałów, ale też unikniesz nudy na talerzu. Po siódme [...]
[...] świeżą wodą i gotujemy do miękkości przez około 30-35 min. Kurczaka przyprawiamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy do gotowej ciecierzycy pierś z kurczaka, posiekaną sałatę lodową, startą na małych oczkach rzodkiewkę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony oraz pokrojoną w okręgi połówkę czerwonej cebuli, doprawiamy [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
[...] białek roślinnych jest endogennych, ale w niektórych produktach zdarzają się również egzogenne. Łącząc kilka składników, możemy utrzymać, taki sam efekt jak zjadając np. pierś z kurczaka, jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu. Świetnym [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Aminokwasy rozgałęzione - BCAA Ze względu na charakterystyczną budowę (oraz silne działanie anaboliczne), inne [...]
[...] szukać „św Graala odchudzania”. Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] czy samymi bananami. Pokazuję tylko, iż nawet dla cięższych osób, pokrycie zapotrzebowania na węglowodany może stanowić problem. Typowy posiłek kulturysty wygląda np. tak: pierś z kurczaka, 2 grahamki, ½ szklanki soku z pomidorów, sałatka z ogórka i chudego jogurtu, dodatki np. ketchup lub sos. Razem: 692 kcal, 57 g protein, 4 g tłuszczu, 78 g [...]
[...] zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka bez skóry) i warzywa z tłuszczem (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
[...] białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz warzywa z niewielkim dodatkiem tłuszczu (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok [...]
[...] znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto [...]